Menu

Hand in hand survivalkamp voor jongeren met handfunctiestoornis

28 juli 2016

Van 25 juli tot en met 5 augustus vindt het Hand in hand survivalkamp plaats in Valkenburg. Het tweewekelijkse kamp wordt elk jaar georganiseerd door Adelante. Het is bedoeld voor jongeren vanaf 12 jaar met een unilaterale spastische handfunctiestoornis die graag een uitdaging aangaan. Dit jaar vindt het survivalkamp voor de tiende keer plaats.

De officiële naam van het kamp is ‘Hand in hand survivalkamp door middel van Bimanual Intensive Movement Therapy (BIMT)’. Adelante organiseert dit therapeutische kamp elke zomer voor enthousiaste jongeren. Tijdens het kamp wordt het nuttige met het aangename verenigd. Ruim voor het kamp worden persoonlijke doelen en handigheden vastgesteld met elke deelnemer. Met deze doelen gaan we door middel van veel survivalen, sportactiviteiten en dagelijkse activiteiten, twee weken intensief aan de slag. Tijdens het kamp organiseren we alleen activiteiten die met twee handen uit te voerenzijn (bimanueel oefenen). De aangedane hand wordt op een uitdagende en plezierige manier geoefend. Op deze wijze wordt de handvaardigheid verbeterd.

Veel activiteiten
Adelante organiseert het BIMT Survivalkamp voor maximaal tien jongeren zodat de begeleiding één-op-één kan plaatsvinden. Individuele activiteiten worden afgewisseld met groepsactiviteiten. Activiteiten uit het dagelijks leven worden afgewisseld met survival, sport en recreatieve activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koken, roeien, klimmen in een boom, het varen op een vlot en een slagwerkworkshop. Bij al deze activiteiten staat het inzetten van de aangedane hand voorop.

Meten is weten
Tijdens het survivalkamp worden regelmatig testjes afgenomen om de handigheid te meten. Zes maanden na afloop van het kamp wordt nog een meting uitgevoerd. Op deze manier evalueren we of het kamp de handvaardigheid van de deelnemende jongeren verbeterd heeft en of deze verbetering aanhoudt. Uit onderzoek blijkt dat met deze manier van werken goede resultaten worden behaald op het gebied van spontaan gebruik en kwaliteit van bewegen van de aangedane hand.

Samen in Valkenburg
Bij het survivalkamp zijn per deelnemer één of twee enthousiaste professionele begeleiders betrokken. Jongeren én begeleiders slapen van maandag tot en met vrijdag op het terrein van Adelante in Valkenburg. In het weekend gaat iedereen naar huis. Het is ook mogelijk om met het hele gezin te overnachten in de Kindervallei. Voor meer informatie over het Hand in hand survivalkamp kunt u contact met Adelante Valkenburg opnemen.

 

Hand in hand kamp 1  Hand in hand kamp 7

Hand in hand kamp 3  Hand in hand kamp 4

Hand in hand kamp 5  Hand in hand kamp 6

<toon alle berichten