Menu

Vandaag is de HandbikeBattle: 100 toppers naar de top!

13 juni 2016

Vandaag (let op, dit was in eerste instantie morgen, donderdag 16 juni), vindt voor de vierde keer de HandbikeBattle plaats in het Kaunertal in Tirol, Oostenrijk. In een teamwedstrijd gaan verschillende revalidatiecentra het gevecht tegen elkaar aan. Het Adelante dwarslaesieteam strijdt mee. 

Maar liefst honderd sporters met een lichamelijke beperking gaan de strijd aan over een tocht van 20 kilometer, met een hoogteverschil van bijna 1.000 meter. Een prachtige klim, met forse stijgingspercentages. Behalve 10 Nederlandse teams doet er een Noors team mee. Daarnaast is er een individuele wedstrijd, waaraan een aantal Oostenrijkers meedoen. In korte tijd is de Battle uitgegroeid tot een indrukwekkend evenement van voldoening, saamhorigheid en extreme lichamelijke en mentale prestaties.

Uitdaging
De deelnemers zijn sporters met een lichamelijke beperking, zoals een dwarslaesie of een beenamputatie. De teams die meedoen bestaan uit mensen die nog revalideren, of die hun revalidatie recent hebben afgesloten. Over het algemeen hebben zij kortgeleden een ongeluk of ziekte doorgemaakt, waardoor hun leven drastisch veranderde. De behandelteams in de revalidatie hebben hen geholpen hun leven opnieuw in te richten en nu gaan zij gezamenlijk een volgende grote uitdaging aan; de Battle op de Kaunertalergletscher.

Dromen waarmaken
De organisatie is in Nederlandse handen. Een aantal enthousiaste zorgprofessionals uit verschillende Nederlandse revalidatiecentra heeft 4 jaar geleden de handen ineengeslagen om dit evenement neer te zetten. Zij delen de visie op het aangaan van uitdagingen en het belang van lichaamsbeweging; ook voor mensen met een beperking. 

Wetenschappelijk onderzoek
Aan de HandbikeBattle is een onderzoek gekoppeld om te bestuderen wat de effecten zijn op fysiek en mentaal gebied. De deelnemers worden 3 keer getest; bij de start van de training en vlak voor de Battle worden er fysieke testen afgenomen om de gezondheid en fitheid in kaart te brengen. Bovendien wordt er dan een set vragenlijsten afgenomen om het welbevinden en psychisch functioneren te meten. Deze vragenlijsten worden na de Battle ook nog een keer afgenomen. Met de resultaten van het onderzoek kan men de revalidatiebehandeling optimaliseren.

Volg het team van Adelante on Wheels.

Handbikebattle 2016

<toon alle berichten