Menu

Succesvolle scholingsavond voor huisartsen bij Adelante

20 juni 2016

"Ik wist niet dat Adelante méér is dan een 3e-lijns zorginstelling", was een van de enthousiaste reacties van de huisartsen SchinTard die op dinsdagavond 14 juni een scholingsavond bij Adelante volwassenrevalidatie & arbeid bijwoonden. Op verzoek van Tjeu Klaassen (huisarts in Oirsbeek) presenteerden Wip Bakx (revalidatiearts van Adelante) en Peter Schraven (ergotherapeut zitpoli bij Adelante) een avond met als titel ‘Huisarts en Revalidatiecentrum: een (hernieuwde) kennismaking’.

De interesse van de huisartsengroep was gewekt door de verbouwingen bij Adelante. Als bijna buren van ons wilden ze wel eens zien wat er op de Zandbergseweg allemaal gebeurde anno 2016. En als huisartsen zien zij steeds vaker in hun praktijk rolstoelgebruikers en ook daar wilden ze meer van weten.

Rechtstreekse doorverwijzing
Aan een groep van 13 geïnteresseerde huisartsen gaf Wip Bakx uitleg over Adelante in al haar facetten en specifiek over de medisch specialistische revalidatie. Bij de huisartsen, net als bij hun patiënten, heeft ‘de Lucas’ nog steeds een goede naam. Maar zij waren toch wel verbaasd dat er meer mogelijkheden waren dan alleen post-acute revalidatie. Dat zij als huisartsen ook rechtstreeks naar de polikliniek kunnen verwijzen was een eyeopener: dus ook voor een chronische aandoening, of voor een recent trauma, of voor een advies over een hulpmiddel of voorziening waar zij, ook samen met een eerstelijns ergotherapeut, niet uit komen.

Herkenbare aanpak
De uitgangspunten van Adelante zoals ‘hulpvraag centraal’ en ‘eigen regie van de patiënt’ is een gegeven waar in de huisartsengeneeskunde ook vanuit gegaan wordt. En ook de ontwikkeling van ‘Ziek & Zorg’ naar ‘Gezondheid & Gedrag’ is voor hen herkenbaar. Dat Adelante zich ook ten doel stelt patiënten op weg te helpen in het woud van voorzieningen als WMO en Wlz gaf een enkele huisarts het idee dat ze misschien die patiënt die vorige week op het spreekuur kwam met een vraag ook naar Adelante had kunnen verwijzen.

Zitpoli
Na een rondleiding over het behandelplein en door de sportvoorzieningen behandelde Peter Schraven het zitten in en gebruiken van een rolstoel vanuit de expertise van de zitpoli. Een advies vanuit het revalidatiecentrum kan huisartsen helpen bij het adviseren van een goede stoel. Adelante denkt verder en handelt in goed overleg met de WMO beoordelaar van de gemeente.

Al met al een geslaagde avond die aanleiding geeft dergelijke scholingsavonden in de toekomst ook voor huisartsen uit andere ons omringende regio's te gaan organiseren.

Wilt u een cliënt doorverwijzen naar Adelante? Dat kan via dit aanmeldformulier.

Huisartsenbezoek

<toon alle berichten