Menu

Artikel over pijnbegeleiding bij jongeren in Gezond Idee

23 juni 2016

Afgelopen week verscheen 'Gezond Idee', het magazine van Maastricht UMC+, vol informatie en tips over gezond leven en gezond blijven. In Gezond Idee deze keer een artikel over pijnbegeleiding bij jongeren.

Yana van de Sande belandde bijna in een rolstoel vanwege helse zenuwpijnen in haar been. Ze kon nog geen laken aan haar been verdragen, zelfs geen zuchtje wind, en was afhankelijk van de zorg van haar ouders. Nu, tweeënhalf jaar later, is ze eerstejaars studente Kunstmatige Intelligentie, woont zelfstandig en doet aan hardlopen en schermen. ‘Ik heb weer vertrouwen in de toekomst. De pijn blijft, maar beheerst niet langer mijn leven.’

Het revalidatieteam van prof.dr. Jeanine Verbunt in het Maastricht UMC+ zorgde uiteindelijk voor Yana's ommekeer. Dankzij een uitgebreid revalidatieprogramma leerde Yana omgaan met de pijn en leerden Yana's ouders haar coachen. Door het revalidatietraject verminderde Yana's angst voor de pijn en ging ze de pijn ook daadwerkelijk als minder erg ervaren.

Vanuit het Maastricht UMC+ en Adelante is een methode ontwikkeld waarbij jongeren onder begeleiding van speciaal getrainde pijntherapeuten weer leren normaal te bewegen ondanks de pijn. Deze nieuwe methode voor jongeren met chronische pijn lijkt veelbelovend.

Lees het volledige artikel in Gezond Idee vanaf pagina 14.

Meer informatie over (de behandeling van) chronische pijn.

Pijnrevalidatie bij jongeren

<toon alle berichten