Menu

Gastles bij Arcus College over gehoorschade bij jongeren

17 mei 2016

Op woensdag 25 mei geeft Dyon Scheijen, klinisch fysicus-audioloog bij Adelante in Hoensbroek, een gastles over gehoorschade aan alle 1e jaars studenten Kunst, Theater en Media (KTM) van het Arcus College.

Teveel blootstelling aan hard geluid, zoals harde muziek op mp3-spelers, tijdens het uitgaan en op schoolfeesten, kan blijvende schade aan het gehoor veroorzaken. Gehoorschade kan leiden tot communicatie- en concentratieproblemen, verhoogde bloeddruk, slaapproblemen, vermoeidheid, verminderde (leer)prestaties, depressie, sociaal isolement en (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.

Onder mbo-studenten zijn de volgende cijfers bekend:

  • 80% van de mbo-studenten gaat wel eens uit; een kwart (23,7%) zelfs minstens een keer per week. De helft (48,1%) heeft wel eens last van een piep in het oor na het uitgaan.
  • Slechts 6,6% van de studenten draagt (wel eens) gehoorbescherming tijdens het uitgaan.
  • 91% van de mbo-studenten luistert wel eens naar een muziekspeler (mp3-speler/iPod, smartphone). Meer dan de helft (55,8%) luistert er 5 dagen in de week of meer naar. Na het luisteren rapporteert een op de tien (11%) studenten wel eens last te hebben van een piep in het oor (Testjeleefstijl.nl, 2014 Thema Gehoor & Muziek- niet gepubliceerd).

Studenten KTM zijn ook potentiële patiënten: ze worden opgeleid om te gaan werken in een omgeving waar grote kans is op het oplopen van gehoorschade. De gastles is bedoeld om de studenten te attenderen op de risico's. Meer informatie is verkrijgbaar via Dyon Scheijen.

<toon alle berichten