Menu

Welke jongeren hebben baat bij een klinische revalidatiebehandeling?

19 december 2016

Uit onderzoek van het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie Adelante/UM.

Tijdens je puberteit een klinische revalidatiebehandeling ondergaan voor chronische pijn of vermoeidheid is intensief en het eindresultaat is niet voor alle jongeren hetzelfde. De vraag die onderzoeker Tessa Westendorp en haar promotieteam stelden was dan ook: wie hebben vooral profijt gehad van de behandeling? Haar artikel is verschenen in het oktobernummer van het internationale wetenschappelijke tijdschrift Pain Practice.

Volgens een strenge opgestelde definitie wat een succesvolle behandeling is, blijkt dat de helft (49,6%) van de jongeren (aantal=172) een succesvolle behandeling heeft gehad. In deze definitie van succesvolle behandeling zijn de verschillen voor en na de behandeling in pijn/vermoeidheid, schoolverzuim en kwaliteit van leven meegenomen.

Jongens blijken meer van de behandeling te profiteren dan meisjes. En jongeren met die heel veel pijn/vermoeidheid aangeven aan het begin van de behandeling en geneigd zijn om op een passieve manier met problemen om te gaan, bleken een grotere kans te hebben op een succesvolle behandeling. Dit laatste aspect biedt een direct aangrijpingspunt van de revalidatiebehandeling. Het leren omgaan met klachten en problemen, daar richt de revalidatie zich op.

Met deze bevindingen kunnen we de revalidatiezorg voor jongeren met pijn weer verder verbeteren. Het onderzoek werd uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen Adelante, Rijndam Revalidatie, en de Universiteit Maastricht. Met dank aan de teams van de Hoogstraat, het Roessingh, Merem (voorheen de Trappenberg), revalidatie Friesland en Rijndam Revalidatie voor de dataverzameling.

Het hele artikel is hier te lezen.

Lees meer over de behandeling van chronische pijn of vermoeidheid.

 

 

<toon alle berichten