Menu

Vandaag: Internationale dag van mensen met een beperking

3 december 2016

Vandaag, 3 december, is het Internationale dag van mensen met een beperking. Eén op de acht Nederlanders heeft een langdurige beperking en ruim een kwart van de Nederlanders heeft een chronische ziekte. 

In oktober 1992 keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie goed waarin 3 december tot Internationale Dag van mensen met een beperking werd verklaard. Deze dag is als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking op de agenda te houden. 

Deze mensen kunnen vanwege hun beperking niet altijd aan de samenleving deelnemen. Zo zijn er kinderen die thuiszitten, omdat scholen hen vanwege hun beperking niet toelaten. En openbare gebouwen, zoals bioscopen en theaters, blijken telkens nog onvoldoende toegankelijk voor mensen met een beperking. Ook is het lastiger voor deze mensen om een baan te vinden of te reizen met het openbaar vervoer. 

Met de ratificatie van het VN-verdrag handicap afgelopen zomer is dit een bijzonder jaar om stil te staan bij deze dag. Voor meer informatie over de rechten van mensen met een beperking kijk op www.mensenrechten.nl/beperking

<toon alle berichten