Menu

Nazorg na reanimatie verbetert kwaliteit van leven

22 december 2016

Het nazorgtraject ‘Stilstaan … en doorgaan’ voor patiënten die succesvol
gereanimeerd zijn, is een simpele interventie met echte meerwaarde, aldus
Jeanine Verbunt, onderzoeksmanager bij Adelante en hoogleraar Revalidatiegeneeskunde aan de Universiteit Maastricht. 

De kwaliteit van leven van de patiënt is ermee gebaat, terwijl de zorg niet duurder wordt. ‘Vooral nu het aantal overlevenden van een hartstilstand groeit, is het zaak om de nazorg goed te regelen.’

Voor de patiënten die na een succesvolle reanimatie duidelijke lichamelijke of cognitieve problemen vertonen, is de zorg goed geregeld, vindt Jeanine Verbunt. Ze ziet deze patiënten in haar praktijk. Deze situatie riep bij haar echter vragen op. ‘Het kan toch niet zo zijn dat alleen die patiënten die na een reanimatie in de revalidatiekliniek komen, problemen aan de hartstilstand overhouden? Er moet ook een groep met milde of matige problemen zijn die nog onzichtbaar is.’ Zij denkt daarbij aan mensen die na ontslag uit het ziekenhuis allerhande cognitieve en emotionele klachten houden die niet zo concreet te duiden zijn, maar waar ze wel in vastlopen.

Veronique Moulaert, revalidatiearts-onderzoeker binnen Adelante, wilde de ‘vergeten’ groep patiënten in beeld krijgen. Lees hier het volledige artikel uit Topiceen specialistische bijlage die 18 maal per jaar verschijnt van het artsenblad Medisch Contact. Deze Topic (december 2016) was gericht op het thema cardiologie en bestemd voor huisartsen en cardiologen.

<toon alle berichten