Menu

Gebruik decibelmeter apps ter bescherming van uw gehoor

14 december 2016

Wist u dat er diverse gratis apps beschikbaar zijn die het geluidsniveau kunnen meten? Bijvoorbeeld ‘SafeNoise’, ‘Decibel 10th’ of ‘Geluidsmeter HQ’. Na het downloaden van deze apps op uw smartphone of tablet, kunt u op elk gewenst moment op elke gewenste plek de geluidssterkte meten. Zo ontdekt u snel of het volume oké is of te hard en daarmee schadelijk voor uw gehoor. In het laatste geval kunt u ervoor kiezen om gehoorbescherming te dragen. Handig en veilig! Maar hoeveel decibel is dan eigenlijk ‘te hard’?

Een decibel, afgekort als dB(A), is een maateenheid om aan te geven hoe hard een geluid is. Mensen kunnen geluiden horen tussen de 0 decibel en de 140 decibel. 0 decibel wil niet zeggen dat er dan geen geluid is, alleen kunnen wij mensen het niet horen. 0 decibel is de zogenaamde gehoordrempel voor het menselijke oor. Als het geluid toeneemt of harder wordt, nemen ook de decibellen toe.

Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) ‘veilig’ horen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig is. En 86 decibel nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week). Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen. De gevolgen van gehoorschade kunnen groot zijn en onomkeerbaar. Lees meer.

<toon alle berichten