Menu

Logopedisten Adelante geven les in revalidatiecentrum in China

27 oktober 2016

Ingrid Notten en Cesarine Passau, logopedisten van Adelante kinderrevalidatie in Valkenburg, vertrokken 14 oktober jl. voor twee weken naar Chengdu in China. In opdracht van Hogeschool Avans+ gaven ze les aan professionals in het Sichuan Bayi Rehabilitation Center.

Cesarine vertelt: “Maandag 12 september ontvingen we de vraag van Hogeschool Avans+ of wij als logopedist interesse hadden om van 14 tot en met 29 oktober les te geven aan professionals in een revalidatiecentrum in China. Aangezien deze vragen vanuit China vaak laat komen moesten we snel beslissen. Toch werden we enthousiast van het idee en zagen we het als een enorme uitdaging en kans. Na overleg met elkaar en bemoedigende woorden van het thuisfront hakten Ingrid en ik de knoop door. Naast ons ging er ook nog een Nederlandse sportfysiotherapeut, Jochem, lesgeven.”

En toen begon het geregel. Cesarine vervolgt: “Afgelopen weken waren hectisch, we zaten vol adrenaline. Een vlucht boeken, visum aanvragen, inentingen regelen, een planning maken, een lesprogramma en heel veel Engelse powerpoints maken. Veel werk, bijna een onmogelijke taak maar ook ontzettend leuk om te doen. Ingrid en ik overlegden veel en werkten hard door om de lessen vorm te geven.”

Ingrid en Cesarine hebben inmiddels twee weken les gegeven en afgelopen woensdag met pijn in hun hart afscheid genomen van het revalidatiecentrum in Chengdu. “Wat een ervaring! Het valt niet in een paar woorden uit te leggen. Daarom heb ik een reisblog bijgehouden waar ik elke dag uitgebreid geschreven heb over onze ervaringen. Voor anderen, maar ook voor mezelf, om af te kunnen schakelen. Nederland en China, twee werelden van verschil.  Iedere dag gaven we een lecture aan een paar honderd werknemers  in een collegezaal en in de ochtend en middag gaven we praktijklessen met een kleinere groep therapeuten en kindjes uit het centrum. We gaven lessen over onze behandelwijze, over eet- en drinkproblemen en communicatie. We zagen veel kinderen, ouders, behandelaars, waren verrast, ontroerd en verbaasd… Maar al met al lijkt het erop dat onze aanwezigheid verandering teweeg heeft gebracht. En daar doen we het voor!”

Wilt u Cesarines uitgebreide en erg vermakelijke reisblog lezen? Kijk dan hier.

Logopedisten Adelante in China

<toon alle berichten