Menu

PRESTO

Is een preventieprogramma gericht op conservatoriumstudenten (kosten) effectief in het verminderen van beperkingen bij pijnklachten aan het houdings- en beweegingsapparaat?

Naam project: PRESTO, Prevention study on physical complaints in conservatory students.

Projectleider +affiliatie: Dr. J. Verbunt (MUMC+/Adelante)

Projectgroep: Promovendus: Drs. V. Baadjou (Adelante/UM)

Projectgroep: Dr. M. van Eijsden (MUMC+), Dr. J. Verbunt (Adelante/MUMC+), Prof. Dr. R. Smeets (Adelante/MUMC+), Prof. Dr. R. de Bie (UM)

Looptijd: 2011-2018

Samenwerkende en deelnmemende instituten: UM/MUMC+/Adelante en vijf conservatoria: Hogeschool Zuyd (Maastricht), Fontys hogeschool voor de kunsten (Tilburg), Hogeschool voor de kunsten Utrecht, Codarts  conservatorium (Rotterdam) en Prins Claus Conservatorium (Groningen).

Methode: Randomized Controlled Trial

Beschrijving: Eerstejaars conservatoriumstudenten vormen een specifieke risicogroep voor het ontwikkelen van klachten. Door jonge musici voor te bereiden op de fysiek en mentaal zware prestaties die zij tijdens hun studie en in hun verdere carrière moeten leveren kunnen mogelijk klachten worden voorkomen. In dit project wordt daarom het effect van een preventieprogramma gericht op 1ste jaars conservatoriumstudenten ter voorkoming van klachten en beperkingen bij klachten onderzocht. De nadruk in het programma ligt op het optimaliseren van de musiceerhouding, lichamelijke activiteit en het omgaan met de mentale druk van het musiceren. In een gerandomiseerde effectstudie wordt het effect van het programma getoetst.

Financiering: Universiteitsfonds Limburg-Ans Samama fonds

Type onderzoek: PhD